25 Haziran 2012 Pazartesi

Cevizli Sucuk ( Öğretmen Modeli- Yatan Sucuk)

     Ne kadar can korkusu münasebetiyle sağlıklı beslenme taraftarı olsam da  bazen kendimi tutamıyorum. Hatta o anlarda beni kimse tutamıyor desem daha doğru olacaktır. Gözümün döndüğü o anlarda tatlı şeyleri tercih ediyorum. Cevizli sucuk da çok sevdiğim yiyeceklerden biri. Bu işi yapan bir ustadan tarifini aldık ve yapa yapa damak zevkime en uygun kıvamı buldum.
     Yarım su bardağı pekmez, bir buçuk su bardağı su ve iki yemek kaşığı mısır nişastasını devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Kaynayıp kıvamını alınca borcama döküp üzerini büyük ceviz parçalarıyla kaplıyoruz. Cevizleri bastırarak içine gömüyoruz. Bir gün dinlendirdikten sonra dilimleyerek birer lokmalık hale getiriyoruz. Daha fazla yapmak için ölçüyü aynı oranda arttırabilirsiniz. Ben fazla şekerli sevmediğim için pekmezini az koyuyorum. Daha tatlı olsun diyorsanız pekmezi arttırıp suyunu azaltın. Ama bir su bardağı sıvıya bir yemek kaşığı nişasta kuralını unutmayın. Bir bardak pekmez, bir bardak su, iki kaşık nişasta şeklinde yapınca yeterince tatlı oluyor. Pekmezini daha fazla arttırmayın.
     Gerçek cevizli sucukta cevizler bütün halde (kelebek) ipe dizildikten sonra pişen muhallebimsi malzemenin içine daldırılıp asılarak kurutuluyor. Bizim yaptığımız ev işi cevizli sucuk oluyor. Bu cevizli sucuğu yaparken haftada on beş saat derse girip yattığı yerden para kazanan ben ve benim gibi öğretmenleri model aldım. Çok sanatsal bir çalışma oldu. Benim için önemli olan şekil değil lezzet diyorsanız afiyetle yiyebilirsiniz.
   

     Not: Gerçekten haftada on beş saat derse giriyorum ve yattığım yerden maaş alıyorum. Okuldan eve gelince nerede yatıp kalacağımı şaşırıyorum. Pestil gibi yayılıp kalıyorum. Her şey dışarıdan göründüğü gibi değildir diyorum ve yemek tarifi verirken siyasi konulara da değinilebileceğini ispatlamış oluyorum.

3 yorum:

  1. Çok güzel bir tarif, ben de yapacağım en kısa zamanda. Böyle yiyeceklerin en sevmediğim yanı "bir gün bekletme" uygulaması. Pişirip yiyeceksin, sabırsızlanıyor insan :)

    YanıtlaSil
  2. Leyla'cım ne zamandır bu tarifi elimin altında bekletiyorum, bayram sonrası mutlaka denerim ben bunu:))))
    Altında yazdıklarına da çok şey denir ama az bile kalır.Çokkkk haklısın çok.
    Dışardan konuşmak kolay, değil mi meslektaşım!
    <Sevgiler, iyi bayramlar!

    YanıtlaSil
  3. Bu konuyla ilgili bir yazım da var ama biraz siyasi. Azıcık korkuyorum yayınlamaya. Her doğruyu her yerde söylemek biraz tehlikeli olabiliyor. İyi bayramlar.

    YanıtlaSil