6 Ağustos 2012 Pazartesi

Kış Hazırlıkları

     Yaz aylarının sevilmesinin ana nedenlerinden biri tatil olmasıdır. Her insanın tatil anlayışı farklıdır ama ana fikir tatilde dinlenilmesi üzerine kuruludur. Benim tatil anlayışıma göre de tatilde yorulup çalışma döneminde rahat edilir.
     Biz tatillerde eşimin memleketi olan İzmir'in Tire ilçesine gideriz. Orada eşimin ailesinin tarlası var. Tarladan doğal sebze meyveleri toplayıp kışlık hazırlığımı yaparım. Bu yıl da epey hazırlık yaptım ve kışın rahat etmeyi umuyorum. Her şeyin doğal olması da işin ayrıca cazip olan yanı.
     İzmir'e gitmeden önce  ben tatilden dönene kadar mevsimi geçer diye düşünerek kayısı ve vişne reçellerimi yaptım. Kayısı ve vişneleri yıkayıp ayıkladıktan sonra bir gün boyunca şekere yatırarak dinlendirdim. Böyle yapınca meyveler reçelin içinde daha diri duruyor.  Bir günün sonunda tencereye koyup kaynattım. Uygun kıvama gelince sıcak olarak kavanozlara koyarak kapağını kapatıp ters çevirdim. Bu sayede reçelin sıcağıyla kavanoz kapağı sıkıca kapanmış oldu. Soğuduktan sonra düzelttim.
     Gitmeden kayısılarımı da kuruttum. Kurutmalık kayısıyı yıkarsan kararırmış ve iyi olmazmış. Bunu yeni duydum. Vallahi foşur foşur da yıkadım ve misler gibi oldu.
     İzmir'de tarladan topladığımız börülce, domates ve közlenmiş biberle konserve yaptım. Börülceleri çiğden kavanoza doldurduktan sonra kavanozlar kazanda kaynadı. Közlenmiş biberi de saçta közledikten sonra kabuklarını soyarak yıkayıp ayıkladım ve kavanozlara doldurdum. Üzerine de tuzlu su koyup börülceler gibi kaynattım. Domatesi ise yıkayıp yemeklik doğradım zeytinyağıyla tencerede pişirdim ve reçeller gibi kavanozlara doldurup ters çevirdim. Kışın melemen yapıyorum. Şimdi her şey her mevsim var diyeceksiniz ama bizimkiler doğal. Biz mevsimi olmayan hiçbir meyve sebzeyi almıyoruz. Almak için yerlisinin çıkmasını bekliyoruz.
     Reçel ve konserveden sonra turşu işine giriştim. Küçük acı biberleri ben kurdum, kornişonları eşim kurdu. İşin amelelik kısmını gene ben yaptım ama eşim de sağolsun gerisini halletti. Ben malzemeleri hazırlayıp önüne koydum o da şişeledi ve tuzunu suyunu falan ayarladı. Hepsini ben yaptım desem yalan olur.
     Ayrıca İzmir'den getirdiğim salçalık biberlerin içini ayıklayıp külah gibi iç içe koyup buzluğa kaldırdım. Buzluktan çıkardığım için dışı tozlu gibi görünüyor. Kışın dolmasını yapacağım. Ne kadar turşu, reçel ve konserve yaptığımı duysanız dudağınız uçuklar. Kış boyu yemek yapmama gerek kalmadı diyeyim de siz anlayıverin.




     İşin kısası tatilde kış için çalışmış olduk. Yorulduk ama değdi galiba. Allah ağız tadıyla yemeyi nasip eder inşallah.

1 yorum: